Image
Evlilikte Uyumun Önemi

Evlilikte Uyumun Önemi

Evlilikte uyum, farklı kişiliklerdeki eşlerin mutluluğa ve evlilikle ilgili ortak hedeflerine ulaşmak için birbirlerini tamamlaması olarak tanımlanmaktadır. Evlilikteki uyum beraberinde mutluluğu ve evlilikte doyumunu da getirir.

Evlilikte uyumu yakalanılamadığı sürece mutlu olmak çok zordur.

Evlilik uyumu ve evlilik doyumu benzer kavramlardır ve bu iki kavram sürekli birbirini destekler. Yani doyumun olduğu yerde uyum, uyumun olduğu yerde doyum vardır.

 Evlilikte uyum, iyi işleyen sağlıklı bir evliliği ifade eder. Uyumlu evliliklerde; eşler ailenin işleyişi ve evliliğin gidişatı konusunda olumlu yönde hem fikirdirler. Birbirleri ile iyi iletişim kuran; aynı zevklere aynı kültüre sahip olan çiftler eşlerinden, evliliğinden memnun olan çiftler iyi bir evlilik sürdürebilirler.

Çiftler arasındaki uyumu belirleyen faktörler iki boyutlu ele alınabilir.

İlk boyut; çiftlerin iletişimi ve mutluluğunu kapsayan boyuttur ve anlaşma, aşk, cinsel ilişki, sevgi, evlilikleri hakkında doyum hisleri gibi konular. Aynı kokulardan hoşlanmak. Aynı tip arkadaşlardan hoşlanmak ve hayata birçok konudan aynı yerden bakmak.

Evlilik doyumunda eşlerin birbirine desteği, cinsel yaşam memnuniyeti,( hiç önemli değil dediğiniz )çiftlerin eğitim seviyeleri ve bu faktörlerin evliliğe nasıl yansıdığı çok önemlidir. Evlilikten önce çiftler arasındaki eğitim farkı göz önüne alınmadığında, evlendikten sonra bu fark çok yüksekse eğer çatışmalar kaçınılmaz olabilir. Özellikle aileler arasındaki uyumsuzluk ilişkiyi olumsuz etkileyebilir.

EVLİLİK BİÇİMİ VE EVLİLİK SÜRESİ ÖNEMLİ

Kendi seçimi ile evlenen kişilerin evlilik uyumu daha fazladır. Ancak bu ‘görücü usulü evlenenler uyumsuzdur’ olarak algılanmamalıdır. Görücü usulü evliliklerde aile yapılarının benzer olması uyumu kolaylaştırır. Burada önemli olan aileler uygun görse de son kararı evlenecek olan kişinin vermesidir. Ayrıca, evlilik öncesi tanışma süresinin yani flört ya da nişanlılık döneminin olması evlilikte uyumu beraberinde getirir. Yapılan çalışmalarda kadınların evlilik süresi uzadıkça evlilikten duyduğu memnuniyet düşerken, erkekler de tam tersi bir durum gözlemlenmektedir. Yani kadınlar yıllar geçtikçe yorulmakta, erkekler ise daha evcimen olmaktadırlar.

Evli çiftlerin meslekleri de evlilik uyumunu etkiler. Kadınların mesleksel statüleri, eşlerinin evlilik uyumu üzerine etkili değildir. Bununla birlikte çalışan kadınların eşleri, çalışmayan kadınların eşlerine göre daha az evlilik uyumuna sahiptirler.

Mesleksel statüsü yüksek kişiler, orta ya da düşük olan kişilerden daha iyi yaşam standardına ve evlilik uyumuna sahiptirler.

Son olarak Sosyal Yaşam Uyumu…

Çiftlerden biri daha sosyal diğeri evcil ise ilişkide uyum sıkıntısı yaşanabiliyor. Biri evde film seyretmek isterken diğeri dışarıda vakit geçirmek istemesi. Çiftlerden biri arkadaş delisi öteki insan sevmiyor olabiliyor.

Renk uyumu bile bazen çok büyük sıkıntılara sebep olabiliyor. Mobilya seçerken, Kıyafet seçerken, Sac renginiz bile eşinizin zevkiyle uymalı. En büyük hatalardan biride uyumsuz bulduğumuz tarafları değişir düşüncesine girmek. Kimse özellikle evlendikten sonra değişmez bunu unutmadan kendimize eş seçmeliyiz.